25 Maart 2019

​'Kneuzen' Nico van Roekel en Peter Roks kunnen het nog

Terug

EDERVEEN Tot dusverre zijn er weinig veranderingen te verwachten voor komend seizoen in de selectie van Advendo '57. Alleen Henry van den Dikkenberg gaat stoppen. Toch kunnen de Ederveners twee 'nieuwe' gezichten verwelkomen. Na een lange afwezigheid keren Nico van Roekel en Peter Roks terug bij de hoofdmacht.

De twee vrienden hebben veel overeenkomsten. Beiden zijn 29 jaar, zaten bij elkaar op het Ichtus College in Veenendaal, voetbalden samen bij DOVO, waren een aantal jaar huisgenoten, ontpopten zich tot sterkhouders bij Advendo '57 en kampten de laatste jaren met een zware knieblessure. Nu staan ze op het punt weer terug te keren op het voetbalveld.

,,Bij een oefenwedstrijd in januari 2016 verstapte ik mij'', gaat Nico van Roekel terug in de tijd. ,,Omdat de band gedeeltelijk was afgescheurd, werd niet direct geopereerd. Dat gebeurde pas in september, toen bij het optrainen de band helemaal was afgescheurd. Een maand of vier later ging het bij een dolletje op het werk weer mis met de geopereerde knie. Omdat het zo dicht was op de vorige operatie, adviseerde de arts niet nog een keer te opereren.''

,,In december 2016 ging het bij mij mis'', kijkt Peter Roks terug. ,,De spits van AVW '66 viel op mijn knie. Pas twee maanden later bleek dat de buitenste knieband was afgescheurd. Dat gebeurt zelden. Omdat de kruisband niet meer strak stond en geen functie meer had, moest die ook vervangen worden. Mijn eerste orthopeed vond deze operatie te link en wilde dat niet doen. Uiteindelijk wilde een orthopeed, die Martijn van den Dikkenberg had geholpen, de operatie wel doen. In april 2017 ben ik onder het mes gegaan.''

STOK
Dus hadden de twee weer iets gemeenschappelijks: revalideren. ,,Twee, drie keer per week naar de fysiotherapeut is best zwaar'', zegt Van Roekel. ,,Met Peter er bij heb je een stok achter de deur.'' ,,En met z'n tweeën gaat het automatisch fanatieker'', vult Roks aan.

Een hoofdrol was volgens het duo ook weg gelegd voor Advendo '57 verzorger Geurt Verbeek. ,,Hij heeft er veel tijd en energie in gestoken. Elke dinsdag werd er een circuit uitgezet. We moesten volle bak. We zijn hem zeker dankbaar voor al zijn werk.'' ,,Ik heb ze afgebeuld'', lacht de net passerende Verbeek.

Zowel Roks als Van Roekel probeerden wel betrokken bij het team te blijven. ,,We zijn redelijk vaak bij de wedstrijden geweest. Ook af een toe een klusje gedaan'', aldus Roks, die zelf ondermeer het Twitter-account van Advendo '57 beheerde. ,,Maar het blijft lastig te moeten toekijken. Zeker in de periode dat het niet best ging.'' De verdediger annex middenvelder is oorspronkelijk afkomstig van DOVO, en bezig aan mijn achtste jaar in Ederveen.

VERADEMING
Roks, tegenwoordig woonachtig in Woudenberg, en online marketeer bij de Mechan Groep in Achterveld, staat sinds een paar maanden weer echt op het veld. ,,Het was een verademing om weer tegen een bal te trappen. Vanaf eind maart de eerste minuten gemaakt in het tweede elftal. Door spierklachten in mijn bovenbeen toch even een terugval. Dat schijnt er bij te horen. Nu hoop ik dit seizoen nog weer in het tweede team wat speelminuten te pakken.''

Voor Nico van Roekel, bedrijfsleider bij Handelsonderneming Van Roekel in De Klomp, komen speelminuten nog iets te vroeg. ,,Ik had graag al even mee gedaan. Maar ik moet nog geduld hebben. Je kunt beter iets te laat dan te vroeg beginnen. Ik hoop bij de start van het komende seizoen weer helemaal aan te sluiten. Of mijn knie het dus zonder operatie houdt, weet ik niet. Ik ga van het positieve uit'', hoopt de technisch vaardige middenvelder, die bij Advendo '57 begon, vijf jaar in de DOVO jeugd en selectie speelde, een jaar uitkwam voor NSC Nijkerk, om weer terug naar keren naar Advendo '57.

Of het toeval is of niet, sinds de twee langs de kant staan, zijn de prestaties minder van de Ederveense club. Nadat men na zeventien jaar achter elkaar tweede klasse was gedegradeerd, was men er tot drie keer toe dicht bij een terugkeer. De laatste twee jaar werd met een vierde en zesde plaats de nacompetitie niet gehaald. Ook dit jaar lijkt een periode te hoog gegrepen.

GENERATIE
,,Of het door onze afwezigheid komt is moeilijk te zeggen'', klinkt het eensgezind. ,,Als niet betalende dorpsclub moet je gewoon een hele goede generatie hebben om tweede klasse te spelen. En hopen dat de echt goede voetballers niet worden weggekocht. We zien dit jaar zeker een stijgende lijn na een slechte start. Jammer dat SC Oranje uitviel. Anders was wellicht de tweede periode gepakt. Zeker is dat wel dat een paar jongens uit het tweede zich goed hebben ontwikkeld. Verder is de sfeer ook goed. Dat is belangrijk bij Advendo '57.''

Nico van Roekel en Peter Roks kunnen niet wachten op hun eerste wedstrijd in de hoofdmacht. ,,We hopen in de voorbereiding aan te sluiten en alles weer mee te doen. Ik zie het als een bekroning van het welke werk wat we samen hebben gedaan, als we echt weer een wedstrijd spelen. Dan zullen de gedachten best eens terug gaan naar de afgelopen tijd. En het zou fantastisch zijn dat we ook nog eens weer tweede klasse gaan spelen. Die staat nog niet in het rijtje van overeenkomsten. Dat zou de ultieme bekroning zijn'', besluit het tweetal.

Bron: www.edestad.nl en foto van Theo Beumer